Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Badenas, l’actiu tòxic que investiga la Guàrdia Civil rescatat per Catalá i per Vox per a salvar la seua majoria a València

El portaveu de Vox a València, Juanma Badenas, amb l'alcaldessa, María José Catalá (PP), de fons. - EDUARDO MANZANA - Archivo

Carlos Navarro Castelló

València —

0

Si l’alcaldessa de València, María José Catalá, pensava que amb la reincorporació de Juan Manuel Badenas i de Cecilia Herrero al grup municipal de Vox tenia resolta la crisi que la va portar a perdre la majoria de Govern durant unes quantes setmanes, estava equivocada. I més errada encara si esperava una estabilitat duradora després d’aquesta maniobra fruit d’intenses negociacions amb la direcció nacional del partit ultra.

En concret, va ser el 4 d’abril passat quan es va anunciar que els dos edils trànsfugues tornaven a la disciplina de Vox després que Badenas fora suspés de militància per uns contractes denunciats per l’oposició davant la Fiscalia i després de donar-se de baixa la seua parella i també edil Cecilia Herrero en denunciar un episodi d’assetjament per part d’un càrrec de l’executiva ultra. Els dos es van convertir en trànsfugues en passar a ser no adscrits i Catalá va perdre la majoria en el ple en passar de 17 escons (13 del PP i 4 de Vox) a 15 (13 del PP i 2 de Vox), pels 16 de l’esquerra (9 Compromís i 7 el PSPV).

No obstant això, fruit de les negociacions entre el nucli dur de l’alcaldessa i el de Santiago Abascal, després d’unes preteses disculpes que ningú ha vist ni sentit, els dos van ser readmesos en el partit, en el grup municipal de Vox i en el Govern de Catalá, encara que amb altres competències. D’aquesta manera, apuntalava de nou la seua majoria, això sí, amb un actiu tòxic com el controvertit Badenas.

La primera edil els va recuperar sabent que sobre ell pesava una investigació de la Fiscalia pel pretés tripijoc d’un contracte de 128.000 euros des de la Fundació València Activa a la consultora del marit de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, si bé és cert que, després d’obtindre un informe de l’assessoria jurídica municipal que avalava la seua legalitat. Un cas a què fa poc es va unir, amb Badenas ja de nou en l’equip de Govern, una altra investigació per un patrocini de 14.500 euros des de la delegació de Parcs i Jardins que encapçalava per a les jornades OK Green d’un mitjà de comunicació. Per part seua, Herrero té oberta una causa per un possible delicte d’odi, per la publicació anys arrere d’una vintena de tuits de tint racista.

L’assumpte dels contractes és el que tan sols 26 dies després d’aquell acord ha tornat a posar en escac l’estabilitat del Govern municipal. La raó és que agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van irrompre dimecres a primera hora en l’edifici principal de l’Ajuntament de València i en el de la Tabaquera per a sol·licitar documentació davant la Intervenció municipal relacionada amb els dos contractes. A més, van registrar el despatx de Badenas, les dependències de Parcs i Jardins, a la Tabaquera, i les de València Activa, on van recaptar informació, també del mandat passat. Les dues àrees depenien de l’edil fins que va passar a ser no adscrit.

Tota una bomba de rellotgeria que va ser aprofitada per l’oposició. Tant el PSPV com Compromís, denunciants dels contractes davant la Fiscalia, van sol·licitar a Catalá la destitució immediata de Badenas. La primera edil, per part seua, va dir que desconeixia els detalls més enllà de confirmar que els agents s’havien personat en dependències municipals per a sol·licitar documentació i que demanarà la informació oportuna.

Badenas es va mostrar “a la disposició de qualsevol autoritat” per a esclarir “qualsevol fet” i va afirmar que era “objecte des de fa ja bastant temps d’una persecució política” en què s’“utilitzen els mitjans judicials i de la Fiscalia” contra ell.

Autoproclamat ‘punki’ de la política

Badenas i Herrero han protagonitzat nombroses i sonades polèmiques des que van accedir a l’Ajuntament, el juny del 2023. En l’àmbit judicial, aquesta és la segona investigació oberta a Badenas, que ja també va ser encausat per un delicte d’odi, en una causa que va quedar arxivada. El regidor es promociona com un autèntic punki de la política. Ell mateix es va definir així en una conferència en un fòrum d’ultradreta, que va començar fent al·lusió a una de les cançons de Siniestro Total: “Més val ser punki que marieta de platja”, va dir. Per a Badenas, un “marieta de platja” és “un acomplexat i un submís que no sap navegar contra corrent, cosa que no ens passa als que anem ben dotats”. Sota el títol “És el conservadorisme el nou punk?”, Badenas va desenvolupar un article escrit per a la fundació Disenso, fàbrica d’idees de Vox, en què defensa: “Els conservadors som l’últim bastió davant el domini de les elits globalistes. El globalisme, el wokisme, la correcció política i el capitalisme desbocat, fundat en la regla segons la qual el que guanya es queda amb tot, com afirma Niño Becerra, són manifestacions del mateix fenomen”.

A Badenas li encanta veure’s com un vers solt i protagonitzar titulars amb les seues eixides de to: posar una bandera d’Espanya en l’accent de València, gravar-se amb un martell hidràulic per a eliminar carrils bici, celebrar el boicot al 8M cantant Que viva España al carrer o exclamar que “follant es fa cultura”. La seua trajectòria laboral, no obstant això, l’allunya d’aquesta idea d’ambaixador antiestablishment.

Badenas és catedràtic de dret civil, professor universitari de la branca, ha sigut rector de la Universitat Internacional de València (VIU), membre Reial Acadèmia de Ciències d’Ultramar de Bèlgica i president del Fòrum d’Opinió Cívic de la Comunitat Valenciana. A més, forma part de diverses associacions com l’Acadèmia Nacional de Dret i Ciències Socials de Córdoba (República Argentina), l’Institut de Dret Iberoamericà (Idibe) o l’Associació de Professors de Dret Civil d’Espanya.

Eixides de to al marge, mai ha sigut un dirigent a l’ús: excompanys de partit parlen d’ell com un home amb un caràcter complicat, molt seu. Mai ha mantingut un perfil institucional, ni tan sols durant les inundacions del 29 d’octubre passat. El cap de setmana posterior a la DANA –els dies 9 i 10 de novembre–, es va absentar d’una reunió entre el govern i l’oposició i se’n va anar amb la seua parella Herrero a Morella.

Aquest peculiar caràcter li ha valgut diverses bregues amb el partit, del qual es va distanciar encara més l’estiu passat per una moció sobre els drets urbanístics de la parcel·la de Mestalla concedits al València CF de Peter Lim que va tractar de bloquejar. Un registre informàtic el va vincular a l’advocat de Francisco Camps i a un grup amb interessos en el club i en els moviments urbanístics parells. Badenas va forçar Vox a votar diferent dels seus socis del PP, que van tirar avant la proposta amb el suport de l’oposició.

L’extinent d’alcalde tampoc ha tingut mai bona relació amb Català, encara que en l’Ajuntament estiguen condemnats a entendre’s. Els frecs es remunten a l’etapa en què el candidat de Vox hui era rector de la Universitat VIU, centre que l’alcaldessa, consellera d’Educació llavors, va privatitzar. Sota el seu comandament es va vendre el 70% de les participacions al Grupo Planeta, un procés a què es va oposar Badenas, que va deixar constància davant notari de possibles irregularitats en el procés. No són d’estranyar les friccions, encara quasi dues dècades després. Al capdavant de la universitat esmentada, el candidat de Vox hui va carregar més 15.000 euros en àpats i viatges –en un centre que imparteix lliçons en línia– en dos anys. Cobrava llavors més de 62.000 euros anuals.

Etiquetas
stats
OSZAR »