El Primer de Maig a la Comunitat Valenciana avisa la ultradreta: “Ni un pas endarrere en drets”

LLEGIR EN CASTELLÀ
La principal manifestació convocada aquest Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, a València, transcorre pel centre de la ciutat amb l'advertència a “la ultradreta i els apòstols de l'antipolítica” que no es farà “ni un pas endarrere” en els drets laborals conquerits.
“Està en joc la democràcia”, alerten els sindicats convocants, UGT-PV i CCOO-PV, que aposten també per seguir avançant en millores com la reducció de la jornada laboral i “protegir” el diàleg social a la Comunitat Valenciana.
La marxa ha arrancat sobre les 11.00 hores des de la Plaça de Sant Agustí de la capital del Túria convocada per CCOO i UGT sota el lema 'Protegir el conquistat, guanyar futur' --que es repeteix en els actes reivindicatius de 80 ciutats de tot Espanya- amb l'objectiu de persistir que es compliscai l'acord per rebaixar la jornada laboral fins a les 37,5 hores el 2025 i urgir que s'óbriga una taula de diàleg social per reformar l'acomiadament a Espanya.
Abans de l'inici, els secretaris generals de CCOO-PV i UGT-PV, Ana García i Tino Calero, respectivament, han atés els mitjans.
Des de CCOO, Ana García ha recordat que “hem viscut uns temps molt complexos: en un breu espai de temps hem passat per una crisi derivada de la pandèmia, una crisi inflacionista, tot el que ha passat a la província de València amb la DANA i ara a les portes d'una guerra aranzelària que pot provocar algun perjudici a l'ocupació o a l'economia, fins i tot un augment de preus”.

“I quan parlem de protegir el que hem conquerit estem parlant que, fruit del diàleg social, s'han pres mesures diametralment oposades a altres crisis del passat, i aquestes mesures han permès que l'economia en cada moment es recupere millor, però també s'haja protegit l'ocupació”, ha argumentat aquesta portaveu, que ha al·ludit a l'escut social. a l'Estatut dels Treballadors, l'increment del salari mínim interprofessional en més d'un 61%, la reforma laboral i l'increment de les pensions en un 17% en els darrers tres anys“.
“I cal recordar a la ciutadania que totes i cadascuna d'aquestes mesures, quan s'han hagut de ratificar a les Corts Generals, la dreta i l'extrema dreta han votat sistemàticament en contra del conjunt dels treballadors i de les treballadores”, ha emfatitzat.
Davant d'això, “volem protegir tot el que hem aconseguit, perquè sabem que a colp de Butlletí Oficial de l'Estat o de Diari Oficial de la Generalitat, tots aquests drets podrien desaparèixer”, ha alertat.
Per a CCOO, “després de 40 anys amb una jornada de 40 hores a la setmana, es donen les condicions” per abordar la reducció. “I aquestes condicions se sustenten fonamentalment en què hem tingut els dos darrers anys un rècord de beneficis empresarials, estem parlant el 2023 més de 311.000 milions i el 2024 fins i tot superior, i també del volum d'hores extres que es realitzen, que al País Valencià a la setmana es fan més d'un milió d'hores extres, que això significa creació de llocs de treball”.
En la mateixa línia s'ha pronunciat Toni Calero, que ha dit que és “és evident que volem anar més enllà”. “No només es tracta de defensar tot allò conquerit aquests anys; hi ha moltes coses que els sindicats, els treballadors i les treballadores reclamem, moltes conquestes per arribar i estem en un moment en què cal avançar en la reducció de la jornada laboral”.

“Treballar millor per viure millor”
El representant d´UGT ha defensat que “la majoria de la societat del nostre país entén i comparteix la reivindicació d'avançar en una reducció de la jornada laboral”. “Què significa treballar menys hores? Significa treballar millor per viure millor, per poder conciliar, per tenir una qualitat de vida millor, per reduir la sinestralitat laboral, per reduir la pressió que tenen milers de treballadors i treballadores i que ha fet que s'incrementen els problemes de salut laboral i de salut mental en l'àmbit del món del treball”, ha enumerat.
Per això, ha instat els partits polítics que recullguen la proposta de llei de reducció de la jornada laboral. “I si no ho fan, retratarem tots aquells que voten en contra”, ha remarcat.
A partir d'ací, ha continuat, “hi ha molts problemes per resoldre i en l'àmbit del País Valencià és fonamental que ho fem mitjançant el diàleg social”. En aquest punt, ha asseverat que “el diàleg social és una eina que no pertany exclusivament al govern o als agents socials, pertany al conjunt de la ciutadania i ha donat molts fruits en l'àmbit del conjunt de l'Estat, però també en l'àmbit del País Valencià”.

Més manifestacions
D'altra banda, la CNT i Intersindical han convocat una “marxa alternativa” que deixa veure “especial cansament i molta ràbia”, segons asseguren els seus promotors, que posen el focus en “l'emergència social derivada de la DANA, la situació de l'habitatge i l'explotació del territori”.
En aquesta manifestació, que ha partit a les 11.30 hores des de la Plaça de Sant Agustí, es poden veure cartells contra la gestió de la barrancada del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i els assistents llancen crits demanant la seua dimissió.
També CGT ix al carrer aquest Primer de Maig --la seua convocatòria era igualment a Plaça de Sant Agustí a les 11.30h-- “a defensar els drets que la classe obrera ha aconseguit a força de lluita i sacrifici” i proposa un altre recorregut alternatiu “al marge dels sindicats institucionals, perquè un altre sindicalisme és possible”.

0