Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Jacobo, diagnosticat d’autisme, sense escola d’estiu amb els seus companys de classe per la normativa municipal

Jacobo, practicant una de les seues principals aficions, la pintura.

Toni Cuquerella

València —

0

Jacobo és un xiquet diagnosticat de TEA (trastorn de l’espectre autista) que no pot anar a escola d’estiu amb els que han sigut fins ara els companys de col·legi en el municipi de la Llosa (la Plana Baixa). El motiu? Jacobo ha repetit dos cursos i té 14 anys, i l’escola d’estiu es limita per a xiquets de fins a 12 anys, i l’Ajuntament de la Llosa es mostra inamovible amb aquesta normativa, per la qual cosa no ha permés la seua inscripció.

El cas el denuncia son pare, que, a més de pare, també és un psicòleg expert. Es tracta de Javier Castillo Colomer, psicòleg clínic, psicoterapeuta i escriptor de diversos llibres especialitzats en el seu camp, l’últim molt rellevant en el cas que ens ocupa: Fundamentos de la psicoterapia integrativa moderna. Colomer mateix afirma que no entén la inflexibilitat de l’Ajuntament de la Llosa en aquest cas, un cas que fins i tot ha sigut defensat per la direcció de l’escola a què assisteix Jacobo, el Col·legi Vicente Fabuell Zapata, que també ha assistit la família mitjançant amb el consistori, però sense resultat positiu.

Jacobo viu a Puçol, una localitat situada a 23,4 quilòmetres de la Llosa, recorregut que fa cada dia son pare per a poder portar-ho al seu col·legi durant els últims 8 anys. La raó és que aquest expert psicòleg explica que el Col·legi Vicente Fabuell va ser una elecció buscada i estudiada després de provar diversos centres: “No té res a envejar els Montessori o els Waldorf. Treballa amb projectes i amb una metodologia capdavantera en tots els sentits, però, si hi ha alguna cosa especialment remarcable és la vocació com a educadors dels professionals que treballen en aquest centre”. Per això afirma que el seu fill ha sigut “acollit” en aquest col·legi, usant concretament aquest verb per la seua “sustentació, respecte, valoració, benestar, alegria, aprenentatge...”.

Però després dels seus anys d’Educació Primària, Jacobo (incloent-hi dos cursos repetits) acabava el seu cicle en el centre, i va viure el seu acte de graduació en què va ser esmentat per la directora mateixa, que va subratllar els avanços del xiquet, així com la possibilitat que Jacobo ha donat als seus mestres perquè aprengueren d’ell, entenent i respectant la neurodiversitat.

Després de l’alegria de la graduació, va arribar la decepció de l’escola d’estiu. Jacobo havia d’anar a aquest programa estival organitzat per l’Ajuntament, iniciativa que tant la directora com la responsable de pedagogia terapèutica del centre van considerar molt bona. Però es van trobar que la funcionària encarregada d’arreplegar la matrícula va denegar la sol·licitud al·legant que havia passat l’edat límit i no s’hi podia inscriure.

La normativa municipal ha sigut així la paret contra la qual ha xocat la família i també els docents que han volgut col·laborar-hi. Ho confirmava tant la funcionària com el mateix alcalde de la Llosa, Joaquín José Llopis (PP), amb qui va arribar a contactar la directora del centre.

Son pare lamenta aquest bloqueig: “És l’únic xiquet especial que ha demanat matrícula, està molt integrat i té una evolució espectacular, és un xiquet autònom”, i recorda que “altres anys s’han admés altres casos més greus”. Per tot això, Javier Castillo considera que “és una cacicada que demostra falta de tacte, de sensibilitat, d’empatia i també de flexibilitat”.

Amb l’inici de les vacances d’estiu, el pare explica que Jacobo s’ha hagut de quedar a casa, no hi havia possibilitats ja per la data. Aquestes setmanes la família s’ha adaptat i un dels pilars ha sigut el germà major de Jacobo.

Quan acabe l’estiu, Jacobo començarà un nou cicle educatiu en Secundària, i son pare espera trobar “una altra escoleta”, ara institut, que contribuïsca al fet que Jacobo continue desenvolupant les seues capacitats i la seua autonomia.

Etiquetas
stats
OSZAR »