La jutgessa imputa el magnat Matthias Kühn per amagar 21 milions d'euros a Hisenda

LLEGIR EN CASTELLÀ
La jutgessa que tramita la causa per una presumpta evasió fiscal de 21 milions d'euros per part del magnat immobiliari Matthias Kühn ha imputat l'empresari i l'ha citat a declarar el pròxim 8 de juliol al Jutjat d'Instrucció juntament amb dos dels seus fills i el seu advocat i exalt càrrec de Jaume Matas, Jorge Sainz de Baranda, qui, segons les indagacions, hauria estat una de les peces determinants a l'hora d'ajudar Kühn en l'ocultació del seu patrimoni amb l'objectiu d'eludir els seus deutes amb Hisenda. En concret, el procediment judicial investiga la suposada comissió de delictes d'alçament de béns, estafa processal i insolvència punible.
De la mateixa manera, la magistrada ha instat a declarar com a investigats, el 9 de juliol, sis investigats més relacionats amb l'entramat empresarial de Kühn. La Fiscalia Anticorrupció sosté que, al llarg de diversos anys, es van estar traspassant actius d'una societat a una altra amb la intenció d'amagar-los mentre s'anaven declarant en concurs. Els altres sospitosos d'estar vinculats amb la trama, i els que també estan sota investigació, són assessors i testaferros que tenien algunes d'aquestes societats al seu nom amb el presumible objectiu d'amagar que, en realitat, estaven controlades pel magnat.
L'empresari, lligat al sector turístic i immobiliari de luxe de Mallorca i parella de la vedette Norma Duval, s'empara, per la seva banda, en què els deutes que manté amb l'Agència Tributària procedeixen d'empreses que van entrar en concurs de creditors entre el 2016 i el 2019, i que en cap moment ha estat cap operació per defraudar el fisc.
Els investigadors focalitzen així les seves indagacions en un embull d'empreses que presumptament s'haurien constituït per camuflar els beneficis procedents d'operacions immobiliàries i eludir-ne les obligacions tributàries. Després d'obrir-se a principis del 2023 diligències penals per aquests fets, moment en què la Fiscalia sostenia que el deute amb Hisenda pujava a uns 13 milions, els inspectors d'Hisenda van registrar el març del 2024 l'habitatge del magnat en la seva presència i, durant la diligència, van confiscar diversos dispositius i diversos correus. L'anàlisi de tota la documentació duta a terme llavors va portar l'Agència Tributària a elevar a 21 milions les quantitats reclamades.
La jutgessa també preveu interrogar com imputat a l'administrador concursal de la societat Balearic Management Investments Consultants SLU, del grup Kühn, que va entrar en concurs en 2016. Segons les investigacions, aquest administrador hauria tingut coneixement de l'entramat suposadament ordit per Kühn amb la cooperació necessària de Sainz de Barana, per a fer-se amb les participacions que aquesta entitat ostentava en l'empresa Birdie Son Vida SL i així ocultar la indemnització de 96 milions d'euros que aquesta tenia pendent de rebre del Govern balear arran de la requalificació com a sòl rústic protegit d'una de les propietats de Kühn, coneguda com a Muleta.
El juliol de 2024, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va transferir els 96 milions d'euros públics al Jutjat Mercantil número 1 de Palma, prèviament abonats per l'Executiu autonòmic. La Justícia, no obstant això, manté retinguda la indemnització en espera que es resolgui el deute de més de 21 milions d'euros que manté amb Hisenda.
En el cas de Sáinz de Baranda, qui va ser director general de Tributs a la segona legislatura de Jaume Matas (2003-2007), la instructora vol conèixer el seu paper en el disseny del complex entramat d'ocultació de béns presumptament ordit pel magnat, entre els quals hi ha la propietat de l'illa eivissenca de Tagomago.
Segons al·leguen fonts de la defensa de Kühn, el seu grup empresarial ja va oferir al fisc garantir la totalitat del seu deute a través de la finca la Muleta, a més d'un dret sobre tal indemnització a través de la societat Birdie Son Vida, S.L.U. “L'AEAT mai va contestar a aquesta proposta”, recriminen, asseverant que els oferiments de Kühn xoquen “amb les greus imputacions” que Hisenda aboca ara sobre ell.
Cal recordar que Matthias Kühn també és conegut a l'arxipèlag balear pels negocis que va dur a terme al seu moment lligats a la inversió immobiliària i al turisme. Durant anys, el grup empresarial del magnat va explotar econòmicament l'illot protegit -i privat- de Tagomago, de 600.000 metres quadrats i ubicat al nord-est d'Eivissa, cobrant entre 100.000 i 160.000 euros per llogar durant una setmana la luxosa vila construïda a l'illa.
D'origen alemany, Kühn ha sabut aprofitar els nexes que el país germànic manté amb Mallorca i Eivissa des dels anys 60 i 70 de la dècada passada. Alemanya no és només un dels principals països emissors de turistes a l'arxipèlag balear, també és la nacionalitat estrangera amb més residents a Mallorca, i es compten per milers els que han adquirit un segon habitatge, principalment, en aquestes dues illes. Entre els seus clients, ha comptat amb personalitats importants, com Florentino Pérez, president de la constructora ACS, o Adolfo Suárez (UCD), expresident del Govern, segons va publicar El Confidencial, diari que assegura que el magnat alemany actuava com a intermediari en la compravenda d'immobles amb ells.
0